divendres, 10 d’octubre del 2014

6. Futbol de la ribera


                                                 
                                                                         Resum



Al cafè de la granota s'hi conservava una replica esgrogueïda d'aquella tarda del 1958 destinada a passar l'historia esportiva d'aquella vila. Onze galifardeus amb un aire lleugerament fatxenda, van ser els protagonistes de la feta -l'hi explicà el vell Cristòfol.

El camp de futbol d'aquella vila era un cas singular. Aquell camp es va construir després d'una riuada, van utilitzar el fangar que n'havia quedat per fer-hi el camp d'esports. Era una afecció: abnegada, lleial i sorollosa. Feia temps que reclamaven de fer un nou camp a l'hort del Ramon, la proposta va ser rebuda amb entusiasme. La construcció va anar molt ràpid. L'únic inconvenient era l'espai on estava embotit el camp: el Segre gairebé llepava la porteria de llevant i una de les bandes quedava arran de l'Ebre. De manera que per no perdre totes les pilotes un home les anava a buscar amb barca.

Un dia un partit molt intens contra uns forasters de secà, que semblava que havien estat entrenats per tallar cames. L'àrbitre anava clarament a favors d'ell, a la mitja hora els forasters marcaren el primer i l'ambient i el public s'anaven escalfant. Van fer el segon per mitjà d'un penal inventat. El vell Cristòfol em digué: -Vam guanyar per 6 a 2 xiquet. Va començar a ploure molt i el camp va quedar un pam d'aigua els rivals i l'orbit espantats es van posar en un racó del camp on no arribava l'aigua, cada atac nostre era quasi gol segur.



            

                                                                   Vocabulari



  Galifardeus: Home capaç de fer-ne de totes.

Fatxenda: Persona que tot ho fa per presumpció, per fer-se veure.

Calafat: Persona que construeix i repara embarcacions.

Abnegada: Que practica l’abnegació.

Ferrenys: De complexió, posat, caràcter, etc. fort, robust. 



  Prem en en alguns d'aquets 3 links AQUI AQUI AQUI per veure un video sobre aquest resum. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada