dimecres, 15 d’octubre del 2014

1. Un barril de sabó moll

Resum:
El Llampec, un dels llaüts de la mina, va lligar marres al molló de Pedret. El Pere Camps, el patró de l’embarcació, digué a el Florenci (un dels peons) que pugés un barril de sabó moll a la botiga de l’ Adelaida. Aquesta botiga estava a dalt de tot d’un carrer recte però molt inclinat. El Florenci va pujar el carrer tal com el patró li havia ordenat. Però el barril va baixar pel carrer i es va estampar contra el cafè de l’Alexandre. Segurament al Florenci se li va relliscar el barril a causa de la pluja i va rodolar carrer avall fins xocar contra el cafè i deixà tot el paviment empastifat.  

                                                                             Vocabulari:
Senalles: Cabàs d’espart o palma.
Recapte: Provisió de coses a consumir, com ara queviures o materials d’obra.
Retrunyir: Un soroll fort, ressonar a la manera d’un tro.
Estalzí: Sutge. Substància negra dividida en finíssimes partícules que prové de la combustió incompleta de les matèries orgàniques.

Molló: Fita. Pedra o altre senyal clavat a terra que assenyala el límit d’una heretat, d’una contrada, etc; d’una distància a recórrer.
Llaüt: Bastiment català no cobertat, amb corredors o sense, no gaire gran, de dues rodes, d’aparell llatí d’un sol arbre inclinat endavant i al bell mig de la carena, amb cap de mort, rems, etc; i destinat a la pesca o al tràfec.
Serva: Persona subjecta a un senyor feudal, el qual tenia certs drets sobre els seus béns i la seva persona.
Trill: Instrument que consisteix en una taula o un corró que porta encastades una sèrie de làmines de ferro tallants o de pedres fogueres, emprat en la batuda per a capolar la palla.
Oros: Coll de les cartes de jugar que duu dibuixades monedes d’or.
Aviram: Conjunt dels ocells de corral, com ara gallines, oques, ànecs, etc.

   Prem en en alguns d'aquets 3 links AQUÍ AQUÍ AQUÍ per veure un video sobre aquest resum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada